• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/PolatderesiKulturYardimlasmaDernegi/
  • www.twitter.com

Cemalettin OLGUN
ceolgun@gmail.com
KARACAÖREN JANDARMA KARAKOLU KALDIRILIRKEN
26/05/2013

          

            1920 'de Gazi Mustafa Kemal zor şartlar altında Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisini açmıştı. Yurdun çeşitli yörelerinden seçilen vekiller coşku içerisinde görevlerine başlamışlar halkın dertlerine derman olmaya çalışırlarken henüz meclis 1 yaşına basmadan 1920 yılı Ağustos ayında yanı başımızda Zara ve İmranlı merkez olmak üzere Koçgiri isyanı patlak verdi.
         Yeni kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisine karşı girişilen bu ilk isyan hareketine Koçgiri aşiret reislerinin bazıları destek vermediler. Desteğini çeken Kürt beylerinden birisi Çermişekli Hacı Bey'di. Hacı bey önceleri bu oluşumun içinde yer almıştı ancak Azimet Bey, Ginyan aşiretinden Paşo ağa ve Beko'nun 1921 yılında Polatderesi köylerine baskın düzenlemeleri Hacı Bey'i çileden çıkarmış o an itibari ile isyandan desteğini çekmişti.
         Gazi Mustafa Kemal'in emri ile isyanı bastırmak için Nurettin Paşa ve Giresunlu Osman ağa (Topal Osman) görevlendirildi. İsyan acı sonuçlar doğurarak bastırıldı. Askerler ve Topal Osman bölgeden çekilirken köylerde birkaç tane karakol bırakıldı. Bu karakollardan bir tanesi Hacı Bey'in yaşadığı Çermişek Köyündeki karakoldu.
         1945 yılına kadar karakol burada yöre halkına hizmette bulundu, civar köyleri çetelerin ve eşkıyaların saldırısına karşı korudu. 1945 yılında Karakol Çermişek'ten kaldırılarak Karacaören Köyüne taşındı. Köyün orta yerindeki iki gözlü çatısı olmayan binada Karacaören Jandarma Karakolu olarak faaliyete başladı. Daha sonra köy mezarlığı yanındaki meraya yeni karakol binası yapıldı ve karakol yeni yerine taşındı.
           Yeni yapılan Karakol binası ihtiyaca karşılık vermemesine rağmen tam 46 yıl sürüp giti. 1993 yılında artan terör olayları nedeniyle yeniden büyükçe bir karakol binası yapımı gündeme geldi. Karakol için yer bakan ekip o kadar arazi içerisinde rahmetli babam Hasan Asker'in sülük gölü mevkiindeki düz tarlasını belirlediler.En uygun yer burasıymış. Eğer düz tarlayı bedelsiz hibe edersek karakol binası yapılacak yoksa Karakol Akşar Köyüne gidecekmiş.
            Rahmetli dayım Mihrali Şimşek köyün muhtarıydı, aile bireyleri olarak anneme ve bizlere hep bu telkini yaptı. Tarlayı vermezseniz köy karakolsuz kalacak diyordu. Köylülerde aynı şeyleri söylüyorlardı, bizlerde madem karakol gidecek öyleyse babamızın düz tarlası feda olsun dedik tarlamızı karakola tahsis ettik.
            Yeni karakol binası tarlamıza yapıldı, 1995 yılında faaliyete geçti, köylü olarak karakolu kurtarmıştık, askerlerde yeni ferah binalarında daha rahat görev yapıyorlardı.
            Polatderesine hizmet veren Jandarma Karakolu yöremiz için huzur ve güven vermekteydi. Tarihi akışı içerinde karakolumuz ile iç içeydik, gelen askerlerle, rütbeli personel ile çok köklü dostluklar oluşmuştu, yıllar sonra bile köyü ziyarete gelen askerler olmuştu.
            Ancak 2013 yılında yurt genelinde 350 civarında karakolun kaldırılması gündeme geldiğinden o kadar karakol içerisinden bizim karakolumuzda bu sayı içerisine girmiş. Kaldırılacak karakollar listesine alınmış.
            Köy muhtarımız İsmet Coşkun karakolumuzun yerinde kalması için ilgili kurumlara dilekçeler vermiş ancak henüz bir sonuç alamamış. Karakolun kendi döneminde kaldırılmasına tahammül edemiyor, civar köylerin muhtarlarından imzalı dilekçeler alıp yolluyor ancak henüz olumlu bir cevap yok.
            Yöremizin siyasetçilerinden, Milletvekillerimizden, Bakanlarımızdan tarihi olaylarla adeta bütünleştiğimiz Karacaören Jandarma Karakolumuzun yerinde bırakılmasını hassaten rica ediyoruz.
            Büyüklerimiz olay sayısının az olması, yıllık maliyetlerin yüksek olması nedeniyle böyle bir karar almışlar ancak yöre halkı olarak bizlerin huzuru maliyetle değiştirilmemeli, devletimize ve biri birimize saygıdan dolayı suç oranımızın düşük olması bizim suçumuz olamaz.
            Karacaören Jandarma Karakolu kaldırılırken eli kolu bağlı durumda olmak çok acı verici bir olay. Sayın devlet büküklerimiz lütfen verdiğiniz kararı bir kez daha düşünün, karakolumuzu bizlere geri verin.

Jandarma karakolu'nun hizmet verdiği ilk bina.

Karakol'un 2 nci taşındığı bina.

Karakol'un son hizmet binası

 

******************Y O R U M L A R********************************

TC Mehmet Özcan Cemalettinciğim yazını okudum çok güzel dile getirmişsin ancak derdinize biz sivaslı vekillerin faydalı olması gerekirken olacağını sanmıyorum. bir sivaslılar tutkun değil

Erhan Daşdan nerden cıktı bu ne yapmaya calışıyorlar

Dilek Yalçın Sarıcı bence kalkmamalı.

Zeki Gencan ELİNE SAĞLIK ABİ ÇOK GÜZEL İFADE ETMİŞSİN... TEŞEKKÜRLER...

BİZİM CAN GÜVENLİĞİMİZ NE OLACAK SAYIN BAKANIM
Sivas suşehri ilçesi karacaören karakolu neden kaldırılıyor siz barış süreci dediğinizde bizim aklımıza terör bitecek herkez rahat yaşayacak diye geliyordu ama siz terör ü yeniden başlatmaya çalışıyorsunuz.Sivas a terör adım atamaz diyenler pkk yaklaşamaz diyen vekillerim şenliklerde boy gösterenler karacaören şöyle polatderesi böyle güvenli şekilde yaşıyor diyen ekillerim daha 2 sene önce sivas dağlarında imranlı dağlarında çalıyurt da terörist araken şimdi ise karakolu kaldırıryorsunuz benim güvenliğimi milletin halkın güvenliğinliğini düşünmüyorsanız kim düşünecek, cevap bekliyoruz sivas halkına suşehri halkına polatderesine bir cevap vermenizi bekliyoruz.Bizler yazın köyümüze yaylamıza güvenli bir şekilde gidecemiyecekmiyiz.Köylülerimiz yaylada her gece can mal namus korkusu ile mi yaşayacak siz evinizde korumarınızla beklerken biz her gece öyle korkuylamı yaşayacağız.Bunlara bir cevap verebilseniz siz halktan çok askeri koruyorsunuz ama halk olmadan asker olmaz.lütfen bize bir cevap veriniz.Biz polatderesi halkı olarak bunun peşini bırakmayacaz.,

Semra Şahin Öztekin bencede,niye kaldırıyorlarki haberiniz varmı

Isa Şahin katılıyorum.olması gereken de bizim gözümüzle kalmasıdır.ilçe merkezine uzaklığı bulunduğu konumu unutulmamalı.dere köyü muhtarları toplanıp fikir telakkisi yapmalı.ortak kararı gerekli mercilere iletmeli.yakın dururken neden uzak karakol kaldırılıyor.bunu da sormak gerekli.
Ali Şen Karakol kalkarsa çok üzülürüz ama tek tesellimiz orası lise olursa iyi olur.


8706 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

karakol     26/05/2013 13:38

cemo abi konuyu çok güzel özetlemişsin eline sağlık.karakolun sırf ekonomik gerekceler ile kaldırılması doğru değil.bölgenin önemi ve stratejik olması devamından yana olmasını gerektiriyor.polat deresi ve çevre köylerinin ihtitacı için karakolun kaldırılmasını istemiyoruz.sayın savunma bakanımızı duyarlı ve destek olmaya bekliyoruz.hayırlısı olsun.
Celalettin KESKİN

Yazarın diğer yazıları

KATRAN BABA - 20/05/2020
KATRAN BABA
BAL HATUN CAMİİ / Levent Kürşat Kırca & Cemalettin Olgun - 28/04/2020
SUŞEHRİ BAL HATUN CAMİİ Levent Kürşat Kırca & Cemalettin Olgun
TÜRK KAYAKÇILIĞI SİVAS SUŞEHRİ BULDUR KÖYÜNDE BAŞLADI - 19/02/2020
TÜRK KAYAKÇILIĞI SİVAS SUŞEHRİ BULDUR KÖYÜNDEN BAŞLADI
HASAN MEŞELİ İstikbalin Valisi İmranlı Hanelerinde - 18/06/2019
Ne yanar kimse bana âteş-i dîlden özge Ne açar kimse kapım bâd-ı sabâdan gayrı / Fuzuli
Anıtkabir İnşaatında Çıkan Tüneller - 15/06/2019
ABDURAHMAN USTA'NIN ANILARI
Kapıdaki Yüzler - 16/10/2018
KAPIDAKİ YÜZLER
VELİ BABA TÜRBESİ - 17/01/2018
VELİ BABA TÜRBESİ BİR HUZUR BELDESİ
ŞAH TEPE - 01/04/2017
İmranlı Haber dergisi. 10. Sayı. Mart.2017
TARİHİ İMRANLI ÇEŞMESİ - 01/06/2015
HARBDAN HATIRA
 Devamı