• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/PolatderesiKulturYardimlasmaDernegi/
  • www.twitter.com

Cemalettin OLGUN
ceolgun@gmail.com
Karacaören'de Ömür Dediğin...
01/08/2010
|
...........TRT kanallarında yayımlanan Zeliha İlhan Doymuş'un, Ömür değin adlı belgesel tadındaki programını izlemişsinizdir. Programda yarım asırdan fazla ömrü geride bırakan insanların öyküleri anlatılır. Program izlenip bittikten sonra; dakikaların, saatlerin, günlerin, haftaların, ayların, senelerin ve yarım asırların nasıl çabucak bittiğini görürüz. Programın başlangıç müziği bu türküyle başlıyor, yorum Emel Taşçıoğlu'dan.
                Bir insan ömrünü neye vermeli/ Tükenip gidiyor ömür dediğin
                Yolda kalanda bir yürüyende bir/ Harcanıp gidiyor ömür dediğin

        Ömür dediğimiz şey acısıyla tatlısıyla gelip geçiyor, zaman en büyük heykeltıraşmış, dünyayı ve insanları şekillendiriyor. Buna karşı koyamayız imkansız, ancak yaşam standartları çevre koşulları ve diğer etkenler ortalama ömrü yükseltebiliyor. TUİK verilerine göre Türkiyede ortalama ömür 69, Birleşmiş Milletlere bağlı olan ve toplum sağlığıyla ilgili uluslar arası araştırma yapan dünya sağlık örgütüne göre dünyada ortalama ömür 69, Avrupa ülkelerinde 77 geri kalmış ülkelerde 60' ın altında. Yerinde yaptığım özel araştırmalarıma göre ise Karacaören köyünde ortalama ömür 59 Polat deresinde 63. Açıkça yazacak olursak;

       Dünya yaş ortalaması 69/ Avrupa yaş ortalaması 77/ Geri kalmış Ülkeler yaş ortalaması 60/ Türkiye yaş ortalaması 69/  Polatderesi yaş ortalaması 63/ Karacaören yaş ortalaması 59

       Köyün ortalama ömrünü, Karacaören soy ağacı isimli çalışmam için araştırmıştım. Köyde yaşayıp ölen 341 kişi üzerinden hesaplandı. 341 kişi 70 yılda 20230 yıl yaşadı, ortalaması alındığında köyün ortalama yaşamı 59.33 olarak hesap edildi. Sayının gerçeği yansıtması için çocuk ve genç ölümleri hesaplamaya dâhil edilmedi. 1935-2005 yıllarları arası 70 yıl üzerinden değerlendirme yapıldı.

       Bu verilere göre maalesef Karacaören köyünün ortalama ömrü çok düşük durumdadır, içinde yaşadığımız ülkemizin ve dünyamızın ortalamasının 10 puan gerisinde kalmaktadır. Geri kalmış ülkelerle karşılaştırdığımızda ne yazık ki Haiti, Gana, Kamboçya, Irak ve Gambiya ile aynı kaderi paylaşıyor.

       Kızıldağ'ın zengin ormanlarının uzantısı köyün güneyinde hava bakımından oksijen deposudur. Batısında bin türlü kır çiçekleriyle dolu uçsuz bucaksız yaylalıklar uzanıp gitmektedir. Kuzey tarafı çam ağaçlarıyla kaplı ormanlarla çevrili olan bu köyde ömür dediğin neden bu kadar kısa?

       Her seferinde yöramizi tanıtırken temiz havasından, yaylasından, ormanlarından, soğuk sularından, bol gıda olarak da hayvansal ve organik ürünlerden bahsederiz. Bazen oksijenin çarptığı olur insanı, hava kirliliği diye bir şey yoktur, gökyüzüne bakıldığında Çobanyıldızı, kuyruklu yıldız, saman yolu ve milyarlarca yıldız tane tane sayılır. Bu kadar güzelliklerin hepsi bir araya toplanmış ancak köyde yaşayanların ömrünü uzatamamış, dünya ülkelerinden Haiti' yi, Gana' yı kendine eş seçmiş.

         Köyle aynı konumda olan Polat deresinin 5 köyü daha vardır. Aynı konumdalar, aralarında birkaç km mesafe vardır. O köylerin yaş ortalamaları;

          Yoncalı Köyü 68/ Kavşut  64/ Polat Köyü 64/ Taklak 63/ Kemallı 60

         Görüldüğü gibi 6 köy içerisinde sadece Yoncalı Türkiye ortalaması seviyesindedir. Köylerin Havasına, ormanına, yaylalıklardaki bitki örtüsüne diyeceğimiz bir şey olamaz, bol gıdasına kabahat bulamayız, ancak soğuk sularındamı bir sorun var? Köy çeşmelinden akan sulara doyum olmuyor, dağlardaki kaynak sulara el dokunamıyor, buz gibi.

         Düz mantıkla hareket edersek sorunun öncelikle sulardan kaynaklandığını düşünebiliriz. Köy Muhtarlarımız  yapılan tespitleri dikkatlere sunabilir, yetkililerle temas kurarak öncelikle suları tahlil ettirmeleri gerekmektedir. Eğer sular temiz çıkarsa sorunları başka şeylerde aramak gerekecek.

         Ömür değin Karacaören'de 59 olamaz, Polat deresinde 63 olamaz, mutlaka bir terslik var. Bunca güzel çevre faktörü bir araya geldiğinde hiç olmazsa Türkiye ortalamasının altında olmamalıdır.

               Yüreğin ürperir kapı çalınca/  Esmeyen yellerden hile sezerler 

               Künyeler kazınır demir sandıkta/ Savrulup  gidiyor ömür dediğin



3561 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

ÖMÜR      04/09/2010 14:11

ABİ POLATDERESİNİN ÖMÜR HARİTASINI VE YAŞAM SÜRESİNİ ANLATAN HARİKA BİR YAZI OLMUŞ.MASTER VE DOKTORA YAPILACAK BİR KONU.İLGİLENENLERE DUYRULUR. ELİNE SAĞLIK.
Celalettin KESKİN

     23/08/2010 14:16

Polatderesinin yaş ortalaması türkiyenin altında olması düşündürücü yetkililerimiz bunu gündeme getirirse çok iyi olur. Cemalettin abi sanada teşekiür ederim bu konuları araşdırdığın için inşallah sesini duyalarda araşdırırlar.
Cemil BEKTAŞ

Bence araştırılmalı.     11/08/2010 19:02

Polat deresinde ortalama yaşın türkiye genelinin altında olması bence araştırılması gereken bir konudur. İl ve ilçe sağlık müdürlüklerince ve Cumhuriyet üniveritesinden bir heyet inceleme yapabilirler. Bu durumu birde ben kendim yorumlayacak olursam; Bölge insanlarının ekonomik ve sosyal yaşam tarzlarındaki değişiklikler olabilir diye düşünüyorum. Daha evvelden bölgenin ekonomisi tarım ağırlıklı idi. Ancak son 10-15 yıldır hayvancılığa dönmüş durumda. Belki bir faktör olabilir.
Bayram AKTAŞ

Yazarın diğer yazıları

KATRAN BABA - 20/05/2020
KATRAN BABA
BAL HATUN CAMİİ / Levent Kürşat Kırca & Cemalettin Olgun - 28/04/2020
SUŞEHRİ BAL HATUN CAMİİ Levent Kürşat Kırca & Cemalettin Olgun
TÜRK KAYAKÇILIĞI SİVAS SUŞEHRİ BULDUR KÖYÜNDE BAŞLADI - 19/02/2020
TÜRK KAYAKÇILIĞI SİVAS SUŞEHRİ BULDUR KÖYÜNDEN BAŞLADI
HASAN MEŞELİ İstikbalin Valisi İmranlı Hanelerinde - 18/06/2019
Ne yanar kimse bana âteş-i dîlden özge Ne açar kimse kapım bâd-ı sabâdan gayrı / Fuzuli
Anıtkabir İnşaatında Çıkan Tüneller - 15/06/2019
ABDURAHMAN USTA'NIN ANILARI
Kapıdaki Yüzler - 16/10/2018
KAPIDAKİ YÜZLER
VELİ BABA TÜRBESİ - 17/01/2018
VELİ BABA TÜRBESİ BİR HUZUR BELDESİ
ŞAH TEPE - 01/04/2017
İmranlı Haber dergisi. 10. Sayı. Mart.2017
TARİHİ İMRANLI ÇEŞMESİ - 01/06/2015
HARBDAN HATIRA
 Devamı