• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/PolatderesiKulturYardimlasmaDernegi/
  • www.twitter.com

Cemalettin OLGUN
ceolgun@gmail.com
KARACAÖREN İLKOKULU 1959
23/03/2012

KARACAÖREN KÖYÜ İLKOKULU 1959
SİZİN ÖĞRETMENİNİZ KİM?


         Türkiye'de 1 Kasım 1928 tarihinde 1353 sayılı "Yeni Türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkında Kanun"un kabul edilmesi ile birlikte yeni alfabeyle okullaşma sürecine girildi. 1928 yılının son 2 ayını saymazsak 1929 yılından itibaren İlkmektepler açılmaya başlandı, İlk mektepler daha sonra İlkokul oldu.
         Önce yurdumuzun merkezi yerlerine açılan İlkokullar Karacaören Köyüne, Polat deresine gelene kadat tam 30 yıl geçti. Karacaören İlkokulu'nun öğrenime başlama yılı 1959 dur.
         Okulun inşaatına 1957 yılında başlandı, köyün İlçeyle 35 km.  mesafede olması ve yolların da çok bozuk olmasından dolayı inşaat malzemelerinin taşınmsaı, temin edilmesi güçlükle karşılandığından inşaat 2 yılda tamamlandı. Okul açılınca öğrenci olarak kaydı yapılacak olan gençler, köylüler ile birlikte  İnşaatta çalıştılar.
         Polat deresi köyleri için yapılan okul binasının yapımında Kracaören Köyü Muhtarı İdris Çelebi, Kavşut Köyü Muhtarı Osman Yıldırım, Polat Köyü Muhtarı Musa Arslan, Yoncalı Köyü Muhtarı Süleyman Şahin, Kemallı Köyü Muhtarı Bekir Genç ve Taklak muhtarı'nın gayretleri ve emekleri olmuştur.
         1959 yılında Karacaören köyünün nüfüsü 791, hane sayısı ise 100'e yakındı, okula 1947 ve 1955 doğumlu olan çocuklar kaydedildi. Öğrencilerin yaşları 05 ile 13 arasındaydı. 13 yaşlarındaki delikanlılar kendilerinden 8 yaş küçük çocuklarla İlkokul 1 nci sınıftaydılar, aynı sınıfta ABC yi öğreniyorlardı. Oysa 13 yaşındaki öğrencilerin akranları Ortaokul son sınıftaydılar.
         Delikanlı 1 nci sınıf öğrencilerine siyah önlük zar- zor dikilip giydiriliyordu, beyaz yakalığa gelince iş değişiyordu. O yıllarda yakalıklar bez değildi, beyaz naylondandı, naylon yakalıkların kalıpları ilkokul çağındaki öğrencilerin boyun ölçüsünde olduğundan delikanlıların boğazlarına olmuyor, adeta boüazlıyordu, boyunlarında yakalık değil sanki boğaz sıkma aleti gibiydiler. Kışın sıcaklığın eksi derecelere düştüğünde evden okula gelene kadar o beyaz naylon yakalıklar donunca işkence de başlıyordu. Daha sonra bez yakalıklar çıkınca bu işkence son buldu.
         Okula 05-13 yaş aralığında olan Karacaören- Yoncalı- Polat- Kemallı- Taklak köylerinden tolam 125 öğrenci kaydedilmişti. Kayıtlı öğrenciler içerisinde sadece 2 kız öğrenci bulunuyordu. 01 Numaralı öğrenci Pehlül Polat'dı, ilk Öğretmen ise Haluk Bağcıbaşı (Bacibaşı)'dır.
         Haluk öğretmen acaba tek başına okul öncesi A harfini bile tanımayan, kalemi silgiyi ilk defa okulda gören 125 kişiyle nasıl baş etti acaba?
           125 öğrencinin hepside 1 nci sınıfta olduğuna göre tek öğretmen  olan Haluk hoca neler hissetti O yıllarda, ne zorluklar çekti, şimdiki hocalarımız 125 kişiyle aynı anda bir oda havayı soluyabilirlermi?
          Kıymetli Haluk öğretmenimiz bu yazımız sosyal medya aracılığıyla size ulaşırsa bizimle anılarınızı paylaşın lütfen. Hangi memlekettesiniz, nereli olduğunuzu dahi bilmiyoruz.Bizlerde çok emeğin var, koskoca köyün eğitim hamlesi sisinle başladı. A dan Z ye kadar tüm harflari, 0 dan sonsuza kadar tüm sayıları senden öğrendik, bizlere haklarınızı helel ettinizmi acaba?
         Haluk Bağcıbaşı 1959 yılında 25 yaşında genç bir öğretmen ise, şu an itibariyle 78 yaşında olmalıdır.


        Öğretmenler öğrencilerine; Türkçe, Tarih- Coğrafya- Yurt bilgisi, Tabiat bilgisi,Aile bilgisi, Hayat bilgisi, Aritmetik- Geometri, Resim iş, Ziraat iş, Müzik,Cimlastik ve halvegidiş dersleri verdiler.
         125 öğrenci ile başlayan ilk kafileden 1965-1966 öğretim yılında ancak 19 öğrenci diplomasını alabildiler. Geriye kalan 106 öğrenci 5 yılda sınıfta kalmalardan, okuma çağını aştıklarından, nişanlanmalardan, okulu terk etmelerden dolayı diploma alamadılar, okullarını da bitiremediler.

         Karacaören İlkokulundan ilk diploma alan öğrenciler: Pehlül Polat, Ahmet Aktaş, Fikri Coşkun, Mehmet Kaya, Remzi yalçın, Hüseyin Şahin, Celil Sağdıç, Murat Kaya, Mehmet Turan, Mehmet Gencan, Şükrü Gencan, Ali Rıza Gencan, Lütfü Demir, Şamil Kaya, Muammer Yılmaz, Abdusselam Bektaş, Halil İbrahim Şimşek, Selehattin Kandemir, Nail Bektaş.

         Bu 19 öğrenciden sonra diploma almalar artarak çoğaldı, ancak ilk olarak 3 öğrenci Suşehri ve İmranlı Ortaokuluna gidebildiler. Sebahattin Türk, Lütfü Polat 1968 yılında Suşehri Ortaokuluna kayıt yaptırdı, Recep Aktaş ise İmranlı Ortaokuluna kayıt yaptırdı.

 

 

         Her 3 öğrenci de zor şartlarda okullarını bitirebildiler.
         Sabahattin Türk'ün Ortaokul yıllarını nasıl yokluklarla geçirdiğini bizzat görmüştüm. Yıllarca aklımdan çıkmaz. Orman kanununa muhalefetten yargılanmak üzere Yılmaz Saygılı ile birlikte Suşehrinde 1 gece kendisine misafir olmuştuk, evinde yarım somun ekmek birazda çökelik vardı, bir demlik çayla birlikte onu da bize yedirdi.
         Kendisi aç kalmış olmalıki gecenin bir yarısında kenarda köşede kırık, yanık ve kurumuş ekmek kırıntılarını yerken gördüm. Neden yanmış kuru ekmek parçacıklarını yiyorsun dediğimde hafızama kazınan şu cevabı vermişti: "kırık, yanık ekmek yiyen karanlıkta kurt görmezmiş, ondan yiyorum" Zaman zaman aklıma bu sözcük geldiğinde Sabahattin'in aslında kurt görmemek için değilde ekmeğini çökeliğini bize yedirince kendisi aç kaldığından yanık ekmekleri yediğini düşünürüm.
         Karacaören Köyü'nün ilk Ortaokul mezunlarından Sabahattin Türk ve Lütfü Polat askerlik hizmetlerinden sonran Suşehri Karayolları şefliğinde teknik eleman olarak çalışarak emekli oldular. Sabahattin Türk emekli olduktan sonra siyasete atıldı, bir dönem MHP'den İl Genel Meclis üyesi olarak seçildi, köyüne, yöresine hizmetlerde bulundu. Recep Aktaş ise İstanbul'a yerleşti, yapı inşaatlarında ustalık ve kalfalık yaptı.
         Karacaören köyü ilkokulunu bitirdikten sonra 2 öğrenci Lise'ye kayıt yaptırdıklarında tarih 1972 idi. 1959 da İlkokula başlayan öğrenciler ancak 13 sene sonra buraya ulaşabildiler. Mehmet Kaya ve Cemalettin Olgun Köy'ün ilk Lise mezunu öğrencileri oldular.






          Mehmet Kaya Askerlik hizmetinden sonra Gümrük ve Tekel Bakanlığında göreve başladı, Suşehri, İmranlı, Gemerek İlçeleri Tekel Müdürlüğü yaptı, tayinen Antalya İli Kemer İlçesine gitti, uzun süre Kemer Tekel Müdürlüğü görevini yürüttü, TEKEL'in özelleştirilmesi neticesinde Tekel Müdürlüğünden ayrıldı, halen Kemer Turzm Müdürlüğünde görevine devam etmektedir.
         Bu yazıyı sizler için hazırlayan bendeniz Cemalettin Olgun ise Askerlik hizmetinden sonra İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünde Polis memuru olarak atandı. Adana, Erzurum ve İstanbul'da görev yaptıktan sonra emekli oldu.
         Karacaören Köyü'nün ilk Üniversite mezunu Kemal Akpınar'dır. Kemal Akpınar'ın babası Ahmet Akpınar'ın maddi durumu iyi değildi ancak kendisi çok çalışkandı, köy şartlarında 9 nüfusunu kimseye muhtaç etmeden geçindiriyordu. Kemal daha İlkokul 2 nci sınıftayken babasını kaybetti. Okulunu babasız kalmanın hüznü ile bitirdi, dersleri çok iyi idi, içine okuma sevgisi bu yıllarda kazınmıştı. Akpınar kardeşler babasız kalınca anneleri Sultan Hanım onlara kol kanat gerdi, çocuklarını büyüttü, Kemal'in okuma sevgisini kesmedi, Liseye yazdırdı.


      Köyümüzün ilk Üniversitelisi Kemal Akpınar; yokluklar, imkânsızlıklar içerisinde liseden mezun oldu, girdiği ilk Üniversite sınavında yüksek puan aldı, 1992 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesini kazandı. Annesinin manevi desteği, ağabeylerinin yardımları ve kazandığı burslarla bölümünü dereceyle 1996 yılında bitirdi.
      Kemal Akpınar okulunu bitirdikten sonra İstanbul'da çeşitli şirketlerde, muhasebe bürolarında çalıştı, mesleğini geliştirdi, Mali Müşavirlik sınavlarını kazandı, kendine ait Akpınar Mali Müşavirlik bürosunu kurdu, burada müşterilerine hizmet vermektedir.

Kemal Akpınar hem serbest Mali müşavir hemde işadamı kimliğine rağmen mütevazılığını yitirmedi, her fırsatta öğrencilere burslar temin etti, muhtaç insanların yardımına koştu.
         Köyün ilk 3 Ortaokul mezununu, ilk 2 Lise mezununu ve 1 Üniversite mezununu yukarıda yazdık, bunlar ilk olduğu için yazımızın konusu oldular. Daha sonra çok sayıda lise mezunları, üniversite mezunları oldu, halende okuyan öğrenciler var, ileride de yine olacaktır. Köyümüzden çıkacak olan ve araştırmacı olacak gençler için bu yazılarımı bir iz olarak bırakıyorum.

SİZİN ÖĞRETMENLERİNİZ

         Aşağıdaki listede köyün İlkokulunda görev yapan öğretmenlerimizin isimleri yazılıdır, listeyi inceleyiniz, sizin öğretmeniniz kim? Hatırlayabildiniz mi?

 

Sıra NoÖğretmenlerYıllarMezun sayısı 
     
1Haluk Bacibaşı1959  
1Ali Arıkan196319 
2Hikmet Alıcı19669 
3Zekeriya Akgün196519 
4Avni Şimşek196823 
5Abdulkadir Akyüz19693 
6Hüsnü Gündoğan197318 
7Abdullah Yıldız197519 
7Abdullah Yıldız197618 
8Mustafa Kılınç197718 
9Fahrettin Günalan1977  
10Mustafa Kılınç197816 
10Mustafa Kılınç197911 
11Murat İnanç198013 
11Murat İnanç198110 
11Murat İnanç198426 
11Murat İnanç19829 
12Can Yoldaş198312 
13Necmettin Şener198620 
14Cemal Levent1986  
15Fermani Yıdız1986  
16Saliha Yıldız1987  
17Mehmet Ocak1991  
18Numan Duman1992  
19Erkan Yıldız199313 
20İsmet Türkoğlu199420 
21Hasan Yıldız1995  
22Sadettin Günalan1996  
23Fethullah Çamlıca   
24Murat Tuğlacıoğlu   
25Yusuf Şahin2003  
26Karahan Vural2007  
27Bayram Tetik2008  
28Ceyhan Ataç2009  
29Burhan Sözcü2011  

      Köyün İlkokulunu İlköğretim Müfettişi Yusuf Yılmaz 1963 yılında ilk defa teftiş etmiş, okulun teftiş defterinin ilk sayfasına izlenimlerini özetle şöyle sıralamıştır.

       Kız öğrenci sayısı genel mevcuda nispeten az olduğunu, gelecek ders yılında kız öğrenci kaydına büyük önem verilmesi gerektiğini, okulda 2 öğretmenin bulunduğunu, en fazla 3 ncü sınıfa kadar öğrencilerin gelebildiğini, okulda çevre düzenin nispeten yapıldığını ancak yetersiz olduğunu, görev yapan öğretmenlere teşekkür ettiğini belirtmiştir.
   
                                                                                                                                                             

      Köyün 2012 yılındaki öğrenci sayısı 18, öğrencilerin 11 i kız 7 si ise erkektir. Müfettiş Yusuaf Yılmaz 1963 yılında kız öğrencilerin azlığından yakınmış, 99 öğrenciden sadece 2 si kız öğrenci imiş, şimdi ise Yusuf Yımaz 'ın kulakları çınlasın isteği yerine gelmiş, kız öğrenciler erkek öğrencileri geçmiş durumdadır.

        İlk öğretmen Haluk Bağcıbaşı'ndan son öğretmen Burhan Sözcü arasında gelip geçen, zor şartlarda köyün öğrencilerine ve yetişkinlerine  eğitim veren değerli hocalarımıza teşekkür ederiz.

             İlkokulun 2012 yılındaki öğretmeni Burhan Sözcü öğrencileri ile birlikte görülmektedir. Kıymetli hocamıza başarılar dileriz.

YORUMLAR

Yasin Ç. Elebi Eline koluna sağlık abi çok emek etmişsin belli bizi bilgilendirdin saolasın abi...(sadettin günakandan sonra fethullah çamlıca ve murat tuğlacıoğlu'da öğretmen olarak görev yapmıştır köyümüzde)


alettin Olgun Yasin ilginiz için teşekkür ederim, Fethullah ve Murat öğretmenler hangi yıllarda çalıştılar, biliyorsanız yazın düzeltme yapalım. ayrıca listede eksik olan öğretmenler hakkında bilgisi olan arkadaşlardan bilgiler gelirse tam listeyi oluşturacağız. Yasin, yazı başlığı altındaki ilk fotoğrafta dede İdsris Çelebiyi fark ettinmi?


n Ç. Elebi Fark ettim abi allah razı olsun biz onlara yetişemesekte isimlerinin ve fotoğraflarının yıllar sonra böyle sosyal bir ortamda paylaştığın için ne kadar teşekkür etsem azdır. Fethullah çamlıca köyümüze 1998 yılında gelmiştir. Murat tuğlacı 1999 yıllarında köyümüzde öğretmenlik yapmıştır. Fethullah çamlıca 4 yıl köyümüzde görev yapmış ve murat tuğlacı ise bir yıl köyümüzde kalıp taini başka yere çıkmıştır.


Murat Fidan CEMALEDDİN ABİ ELİNE SAĞLIK ÇOK MÜKEMMEL OLMUŞ BÜYÜK EMEK VERMİŞSİN ÇOK SAĞOL
Mehmet Kaya
Saygı değer, arkadaşım Cemalettin bey,ilk okul karnelerimizi sunmandan dolayı çok,çok teşekkür ederim.O bakımsız çocukluk halimizi görünce insanı ta yıllar öncesine götürüyor ve o tarihler azda olsa aklıma geliyor bıyıklı,bıyıklı Abilerimiz...le aynı sıralarda okuyorduk şimdi hatırladıkça bazen gülüyorum,bazende aramızda olmayan fahri aleme göç eden arkadaşlarımızı düşündükçede üzülüyorum,eline sağlık, sonsuz selamlarımı sunarım


7837 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

     04/05/2013 11:23

cemalettin amca bizim dönemin öğretmenlerinden 5 öğretmen yok bu listede...(ali fuat egbatan ,fatih aksakal,yahya arslan,ahmet yokuş,kürşat apaydın)
ENES ÇELEBİ

     23/03/2012 23:32

Eline, yüreğine sağık amcacığım çok güzel işler çıkarıyorsun. 84 veya 85 te Mehmet adında bir öğretmenimiz vardı . Bir dönem okuttu bizi sonrasında yoncalıya gitti.İsmet YALÇIN ı çok severdi. Havada bulut yok türküsünü söylerdi yanlış hatırlamıyorsam.Saygılarımla...
Necmi OLĞUN

Yazarın diğer yazıları

KATRAN BABA - 20/05/2020
KATRAN BABA
BAL HATUN CAMİİ / Levent Kürşat Kırca & Cemalettin Olgun - 28/04/2020
SUŞEHRİ BAL HATUN CAMİİ Levent Kürşat Kırca & Cemalettin Olgun
TÜRK KAYAKÇILIĞI SİVAS SUŞEHRİ BULDUR KÖYÜNDE BAŞLADI - 19/02/2020
TÜRK KAYAKÇILIĞI SİVAS SUŞEHRİ BULDUR KÖYÜNDEN BAŞLADI
HASAN MEŞELİ İstikbalin Valisi İmranlı Hanelerinde - 18/06/2019
Ne yanar kimse bana âteş-i dîlden özge Ne açar kimse kapım bâd-ı sabâdan gayrı / Fuzuli
Anıtkabir İnşaatında Çıkan Tüneller - 15/06/2019
ABDURAHMAN USTA'NIN ANILARI
Kapıdaki Yüzler - 16/10/2018
KAPIDAKİ YÜZLER
VELİ BABA TÜRBESİ - 17/01/2018
VELİ BABA TÜRBESİ BİR HUZUR BELDESİ
ŞAH TEPE - 01/04/2017
İmranlı Haber dergisi. 10. Sayı. Mart.2017
TARİHİ İMRANLI ÇEŞMESİ - 01/06/2015
HARBDAN HATIRA
 Devamı